Monday, June 11, 2012

Har du virkelig IBS?

Irritabel tarm syndrom (IBS) er en relativt kjente uorden i disse dager – medisiner for IBS annonsert på TV, og i media, og heldigvis nå langt mindre av en tabu å snakke om dine tarmer.


Men betyr denne nye bevissthet noen ganger at pasienter bestemme de har IBS uten å se en lege. Faktisk er det umulig å self-diagnose IBS, fordi det er langt to mange medisinske tilstander som kan produsere symptomer på diaré, forstoppelse og magesmerter.


Grunn av dette faktum, er det viktig å få dine symptomer grundig sjekket av en lege, spesielt hvis de fortsetter over lengre tid, eller er i konflikt med arbeid eller sosiale liv.


Selv når pasienter se en lege, ikke imidlertid en betydelig antall mottar korrekt diagnose til deres andre eller tredje besøk eller til de ser en gut-ekspert. Det er avgjørende å finne en lege som er villig til å ta deg tid til å undersøke noen symptomer som ikke passer med IBS-diagnostisering, og som kan sikre at du ikke har en av de mange medisinske tilstander som kan produsere tarm og mage problemer.


For eksempel, hvis du er en kvinne kunne du ha Endometriose, en tilstand der vev som vanligvis linjer ovaries finnes i andre deler av kroppen. Hvis vev som festes til tarm kan deretter magesmerter være resultatet.


Bare denne uken fikk jeg en e-post fra en kvinner som fortalte hun hadde IBS, og deretter legene forandret mening etter en laparoscopy å se etter Endometriose.


Det kan være Ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, to provoserende tarm-lidelser som kan føre til lignende symptomer til IBS men trenger forskjellige behandlinger.


Hvis du har celiac sykdom vil du bli lidelse fordi du spise gluten i brød, kaker og pasta (blant andre matvarer), og alt du trenger å gjøre for å føle seg bedre vil være å kutte ut gluten fra dietten.


Du kan ha plukket opp en intestinal parasitt som giardia fra utenlandske reise, eller du kan ha Fibromyalgi, en tilstand som kan føre til symptomer på tarm, men kan også forårsake problemer som 'hjernen tåke' og muskel smerte.


Hvis du finner ut at symptomene er verre etter drikker melk kan du ha Laktoseintoleranse. Og, selvfølgelig, i et lite antall tilfeller kan det være tarmkreft.


Hvis legen har allerede diagnostisert du med IBS, og du er fornøyd med at diagnose, kan du konsentrere seg om lindrende IBS-symptomer og ikke bekymre deg om disse forholdene.


Men hvis du aldri har vært riktig diagnostisert, nå er tiden for å gå til legen din og forklare dine symptomer klart, fordi du vil bare motta hjelpen du trenger hvis du vet nøyaktig hva som er galt med kroppen.

No comments:

Post a Comment