Thursday, January 5, 2012

Koffein - bør du drikke mer eller klippe det?

Mange edru, lovlydig folk som ville aldri drømme om bevisst ingesting et sinn-manipulerer stoffet, konsumere faktisk en hver dag — koffein!


Koffein er så gjennomgripende i vår kultur og mange andre kulturer som vi ofte glemmer det er bokstavelig talt et medikament som påvirker hjernen. Koffein er til stede i kaffe, te, mange cola drikker og over telleren-medisiner.


Det virkelige spørsmålet er – er koffein en dårlig medikament, eller er det "bra"? Er koffein enda bedre enn "OK", gjør den gode ting for oss?


Dommen på koffein, synes spesielt når tatt i form av kaffe, å være blandet. Det er ernæringsmessige konsulenter som hevder at kaffe gjør oss alder raskere, slitt ut våre adrenal glands, og fører til alle slags untold skade til våre celler. Andre forskere hevder at kaffe, spesielt hvis det har fersk stekt og bakken, er full av antioksidanter, og derfor bra for oss.


De fleste leger si at drikking ett eller to kopper kaffe en dag er antagelig ikke skadelig. Og selvfølgelig er det andre som sier at vi bør unngå koffein helt.


Mange av oss føler at vi ikke kan virkelig komme i gang før vi har hatt vår første kopp kaffe om morgenen. Vi fortsette ofte å bruke det hele dagen når energien vår ser ut til å være flagge og våre hjernen synes å trenge mer hjelp til å tenke mer tydelig.


Koffein virkelig forbedre mental ytelse, eller er det bare en myte? Ja, koffein gir en midlertidig forbedring til hjerneceller. Men beløpet som kreves for å forbedre mental ytelsen er svært høy. Enda en halv en kopp kaffe vil være nok til å gi hjernen din et løft som varer i flere timer.


Oddly nok, er mer koffein ikke nødvendigvis bedre. I en test gjort når på høyt nivå ledere ble gitt tilsvarende fjorten kopper kaffe i dag, de gjorde sine beslutninger raskere, men beslutningene var ikke av svært god kvalitet.


Ikke hver person reagerer på koffein på samme måte. Noen mennesker oppleve større mental klarhet, årvåkenhet og productivy etter en kopp kaffe. Andre blir nervøs, engstelig eller deprimert. Selv om koffein vil beholde de fleste av oss er våken hvis tatt om natten, har det ikke denne effekten i alle.


I noen eldre mennesker, kan kaffe eller te forbedre minne og årvåkenhet nok til delvis motvirket effektene av aldring.


Det er sant at koffein er mildt addicting for folk flest. Noen mennesker kan slutte å bruke koffein med absolutt ingen abstinenssymptomene, mens andre vil føle hodepine, trøtthet, og opplev cravings for koffein for uker.


Koffein fungerer ved å blokkere én av nevrotransmittere--adenosine — som vanligvis forteller hjernen cellene for å roe ned. Hjerneceller som har blitt påvirket av koffein forblir spent og på høy varsling i flere timer.


Den mest merkbare negativ effekten av koffein er at det kan forstyrre søvnen. I fleste, drikker kaffe, te eller cola på slutten av ettermiddagen eller kvelden vil føre til søvnløshet. Antallet og kvaliteten på søvnen vil bli sterkt redusert, sette i gang en ond syklus der personen berørt vil føle så trøtt hele dagen at han drikker mye mer kaffe for å kunne prøve føler meg våken.


Hvis dette skjer med deg, kan du kutte tilbake på mengden av koffein du forbruker hver dag. Hvis du klipper gradvis, kan du oppleve færre abstinenssymptomene. Du ønsker kanskje å erstatte grønn te for noen av dine kopper kaffe. Grønn te har noen koffein, men ikke så mye som kaffe.


Bedre ennå, bør du vurdere å erstatte øvelse for noen av disse kopper kaffe. Hvis du ikke lar arbeidsplassen, i det minste få fra stolen med jevne mellomrom. Gjør noen strekninger, tur rundt en bit, og hoppe opp og ned noen ganger. Ta noen dype breaths. En liten pause i øvelsen kan revitalisere hjernen din uten å gi deg koffein jitters.


Husk at hjernen ikke vil virkelig nytte fra mer enn én eller to kopper kaffe i dag.

No comments:

Post a Comment