Thursday, July 12, 2012

Hvordan olje & skitt få vasket bort med såpe?

Vi bruker soap hver dag i våre liv i skjemaet vaskemidler, sjampo, dusj crème, hånd såpe eller bar såpe. Vi er så vant til å bruke såpe som vi sjelden stoppe og lurer på hvordan denne fantastiske sammensatte klarer å hjelpe oss med å rengjøre oss dag etter dag. Har du noen gang tenkt på hva som ville skje hvis det var ingen såpe? Hva annet kan vi kvitt smuss av våre organer eller våre klær?


Mesteparten av tiden, skitt kommer i form av fett eller olje som holder seg på flater, og skal ikke komme hvis bare vann brukes bare. Dette er fordi olje og fett er ikke-polar, som betyr at olje-molekyler ikke blir belastet, og derfor er ikke tiltrukket polar stoffer som vann. På grunn av dette, olje har en tendens til å feste med sin egen molekyler eller andre ikke-polar stoffer.


På den annen side, er vann en polar stoff som består av én positiv og én negativt ladet, og er derfor et fragmentert stoff. Med dette oppløser vann salt enkelt fordi salt består av ladet ioner der positiv tillegget blir tiltrukket til negative ioner i vann.


På grunn av faktum av natur olje og vann, vil du se at olje løses ikke i vann, men fortsatt gruppert på overflaten. Også, olje og fett vil holde på tallerkener og bestikk under rengjøring, og ikke mengden vann kan fjerne programmet helt. Det er da såpe leveres i. Alt du trenger er bare ett lag av såpe med vann og olje vil bli fjernet. Hvordan kan dette skje?


Vel, er soap et unikt stoff av kalium fatty acid salter, gjennom en kjemisk reaksjon som kalles saponification. Sin molekyler består av en hydrokarbon-kjeden, som er ikke-polar, samt et carboxylate molekyl som er polar. Den ikke-polar delen av såpe – hydrokarbon-kjeden er derfor ikke tiltrukket vann, men olje (lipophilic). På den annen side, tiltrekkes de carboxylate molekylene som negativt ladet, positivt ladet vannmolekyler (hydrophilic).


I dette tilfellet når såpe brukes på olje og fett, vil de lipophilic delene av såpe knytte seg til ikke polar molekyler olje. Den andre komponenten av såpe, hydrophilic komponenten, vil imidlertid bli igjen på overflaten. Når vannet brukes på denne overflaten med en svamp, hydrophilic komponenten blir tiltrukket av vannmolekyler og er løftet fra overflaten, sammen med olje. Denne måten fjernes både olje og såpe med tørke av svamp. På samme tid, fordi soap molekyler har vært kombinert med olje, vil andre såpe molekyler også bli tiltrukket av den. Dette er grunnen til at du kan se klynger av olje som er omgitt av såpe i vannet som har vært brukt til vask. Selvfølgelig, når soap er brukt å tiltrekke olje, må mer såpe legges til å arbeide med access-olje.


Som konklusjon, har våre liv vært gjort renere og enklere gjennom underverkene av et enkelt stoff kalt såpe. Uten den, vi ville være å ha en vanskelig tid fjerne skitt, olje og fett i vår hverdag rengjøring.

No comments:

Post a Comment