Saturday, October 20, 2012

Slitasjegikt fakta

Hva er Osteoarthritis?
Slitasjegikt er en kronisk tilstand i hvilket vev kjent som brusk bryter ned. Når dette vevet forverres, etterlater det bein å gni mot hverandre, forårsaker smerte og stivhet. Hvis du har slitasjegikt, har du sikkert hørt noe sånt denne definisjonen fra legen din. Sykdommen kan også bli referert til som slitasjegikt, degenerative joint sykdom eller degenerative artritt.


Normal Joint slitasjegikt
I generelle termer anses slitasjegikt å være en kronisk tilstand. Det er viktig å skille mellom kronisk og akutt forhold. Sykdommer som forkjølelse eller influensa er akutt forhold, fordi de har en klar begynnelse og slutt, i tillegg til en bestemt sak, for eksempel et virus. Disse sykdommene kan diagnostiseres med spesielle tester, og mange av vanligste kan behandles med medisiner eller medisinske prosedyrer. Kronisk forhold som slitasjegikt, på den annen side, vare ofte i flere år eller et helt liv. Alle årsakene til slitasjegikt er ikke enda er kjent, så det kan være ingen ett, enkelt behandling.


Faktisk, behandling for slitasjegikt kan kreve en rekke medisiner og andre tiltak, og disse kan endres over tid. Fordi denne sykdommen er holdbare og kan påvirke ditt daglige liv i år, er det avgjørende at du tar en aktiv rolle i å håndtere den. Du kan gjøre en forskjell i hvordan du føler ved å overvåke dine symptomer, etter din behandlingsplan, og håndtere de daglige utfordringene tilstanden bringer.


Hva forårsaker Osteoarthritis?
Som andre kroniske tilstander har slitasjegikt ingen enkelt, bestemt årsak. I stedet, det er flere faktorer involvert i sykdom, inkludert arv og livsstil. Det kan ta en kombinasjon av disse faktorene vil til slutt føre til slitasjegikt.


Farlig arv - forskere mener at i slitasjegikt, som i mange andre sykdommer og vilkår, arv kan spille en rolle i sykdommen. Forskere studere flere gener som kan være koblet til slitasjegikt. Resultatene av disse studiene kan bidra til å forutsi hvem er mest sannsynlig å få sykdommen.


Fedme - du sikkert allerede vet at å være overvektig plasserer deg i faresonen for hjertesykdommer og enkelte typer kreft, men det kan også ha en dyp effekt på leddene. Grunnen er at din store ledd som knær og hofter, allerede bærer hovedtyngden av din kroppsvekt som du beveger deg gjennom normale daglige aktiviteter. Å være overvektig legger enda mer press på disse leddene.


Skader og overforbruk av ledd - noen ganger repeterende bevegelser eller alvorlige skader i ledd kan føre til slitasjegikt år senere. Noen heltid idrettsutøvere, for eksempel kan skade de samme leddene om og om igjen, forårsaker skade på leddene, sener og leddbånd som hastigheter opp brusk sammenbrudd.


Hva er det forskjellige typer leddgikt?
Det er mer enn 100 ulike typer leddgikt og relaterte sykdommer. Det er viktig å vite hvilken type leddgikt du har slik at du kan behandle det riktig. Hvis du ikke vet hvilken type du har, ringe legen din eller spørre i løpet av neste besøk.


Slitasjegikt - den vanligste formen for leddgikt er slitasjegikt, eller OA. OA påvirker 21 millioner amerikanere. OA er noen ganger kalt degenerative artritt fordi det er forårsaket av nedbrytningen av brusk og bein, forårsaker smerte og stivhet. OA påvirker vanligvis fingre og vektbærende leddene, inkludert knær, hofter, rygg og nakke. Den påvirker både menn og kvinner oppstår vanligvis etter 45 år.


Revmatoid artritt - i revmatoid artritt, eller RA, en abnormitet i kroppens immunsystem forårsaker betennelse i leddene. Betennelse begynner i felles slimhinnen, eller fagområder, og over tid fører til skade på både brusk og bein. Revmatoid artritt påvirker ofte de samme leddene på begge sider av kroppen. RA påvirker ca 2.1 millioner amerikanere, og er mer vanlig hos kvinner enn hos menn.


Fibromyalgi - fibromyalgi er en sykdom som fører til utbredt smerte og ømme punkter, som er steder på kroppen som er svært følsomme for berøring og produsere smerte. Personer med fibromyalgi har vanligvis tretthet, forstyrret søvn og stivhet. Fibromyalgi er en vanlig tilstand som påvirker vanligvis kvinner, og det forårsaker ikke muskel eller leddskader.


Lupus - Lupus er en sykdom som påvirker huden og ledd. I enkelte mennesker påvirker lupus også de indre organene som nyrer, lunger eller hjertet. Lupus rammer kvinner om åtte til 10 ganger oftere enn menn. Symptomene ofte første vises i kvinner i alderen 18 og 45. Noen av de mer vanlige symptomene inkluderer et utslett over kinnene og over broen på nesen; skjellete, platen-formet sår på ansiktet, halsen og/eller brystet; unormal søn følsomhet; nyreproblemer; og former for leddgikt.


Bursitis og Tendinitis - Bursitis og tendinitis skyldes irritasjon fra skadet eller overusing en felles. Bursitt påvirker en liten sac kalt bursa som bidrar til å kvele muskler og sener rundt felles. Tendinitis påvirker sener som feste muskler til bein.
Andre vanlige former for leddgikt og tilhørende betingelser inkluderer:


• Polymyalgi polymyalgi sitter ofte
• Psoriatic leddgikt
• Bekhterevs sykdom
• Juvenil revmatoid artritt
• Gikt
• Vaskulitt
• Sklerodermi


Hvordan skiller slitasjegikt?
I slitasjegikt begynner brusken å bryte ned, vanligvis gradvis. Som brusken slitt bort, bein bli eksponert og gni mot hverandre, noe som fører til smerte. Forringelse av brusk påvirker også formen og sammensetningen av den hele felles, slik at det ikke lenger fungerer problemfritt. Når du går, eller du kan ha problemer med å gå opp og ned trapper, kan du merke en haltende. Dette forverring setter ekstra stress på felles når den beveger seg.


Andre problemer kan oppstå inne skjøten som brusk sammenbrudd påvirker de felles komponentene. Fragmenter av bein eller brusk kan flyte i felles væske, forårsaker irritasjon og smerte. Benete spurs eller osteofytter kan utvikle på endene av bein. Væske inne skjøten kan ikke ha nok av et stoff kalt hyaluronan, som kan påvirke den felles evne til å absorbere støt. Og selv om betennelse ikke er et viktigste symptom på slitasjegikt, kan det oppstå i felles slimhinnen i svaret å nedbrytningen av brusk.


Behandlingen planen og nye utbygginger
For noen mennesker som lider av smerter forbundet med leddgikt, kan deres symptomer behandles med øvelse, varme/kulde terapi, felles beskyttelse, hjelpeenheter, vektkontroll, eller i enkelte alvorlige tilfeller, kirurgi. For andre, er medisiner nødvendig for å behandle symptomer assosiert med leddgikt.


COX-2-hemmere
COX-2-hemmere er de nyeste medlemmene av NSAID klasse av medisiner. Tilgjengelig på resept bare, de ble mye brukt de siste årene for å redusere leddsmerter og hevelse. COX-2-hemmere fungerer ved å selektivt blokkere, eller hemme, en av de to enzymene assosiert med betennelse. Noen eksperter har en hypotese om at denne selektiv hemming kan være årsaken til de negative kardiovaskulære effektene er tilknyttet COX-2-hemmere.


Ikke-selektive NSAIDs
Non-selektiv NSAIDs ble utviklet tidligere enn COX-2-hemmere og har vært mye brukt å avlaste leddgikt smerte og betennelse i mange år. I motsetning til COX-2-hemmere hemme ikke-selektive NSAIDs både store enzymer som er involvert i inflammatorisk prosessen, COX-1 og COX-2. Ikke-selektive NSAID kategorien inkluderer en rekke forskjellige medisiner som er tilgjengelige i både reseptfrie og over-the-counter (OTC)-produkter.


Imidlertid har de siste striden om sikkerheten av smertestillende medikamenter for leddgikt forlatt pasienter og helsepersonell både usikker om hvilke medikamenter er trygge å bruke. Faktisk indikerte en fersk undersøkelse av Boston-baserte Rippe livsstil Institute at mange mennesker med leddgikt lider unødvendig fordi de har stoppet eller redusert deres bruk av smertestillende midler på grunn av forvirring om hvilke medikamenter er betraktet som sikre.


For å klargjøre forvirringen rundt de siste nyhetene om leddgikt medisiner, er her noen fakta:


7. April 2005 annonserte FDA følgende:


• Bextra, en COX-2-hemmer produsert av Pfizer, var frivillig å være trukket fra markedet.
• Alle reseptbelagte NSAIDs må revidere merking for å inkludere en "black box" advarsel som fremhever den potensielle økt risikoen for kardiovaskulære (CV)-hendelser så vel som potensielt livstruende gastrointestinal (GI) blødning forbundet med disse stoffene. Celebrex, den eneste COX-2 hemmer igjen på det amerikanske markedet, ble inkludert i dette direktivet.


• Alle OTC NSAIDs (unntatt aspirin) vil være nødvendig å revidere sine merking for å inkludere mer spesifikk informasjon om potensialet for GI og CV bivirkninger, en sterkere påminnelse om å følge instruksjonene på etiketten, så vel som en advarsel om mulige hudreaksjoner.


For å ytterligere evaluere potensialet for økt CV risiko, annonsert FDA også at alle NSAIDs må gjennomføre og sende til byrået en omfattende gjennomgang og analyse av relevant safety data fra kliniske studier.


FDA understreket at når etiketten instruksjonene følges, OTC smerte relievers for eksempel Aleve (naproxen natrium) gir en sikker og effektiv måte å behandle milde til moderate smerter av mindre leddgikt. Hvis pasienter har spørsmål, kan de bør konsultere sine helsevesenet profesjonell om hvilken behandling alternativet er mest hensiktsmessig.


Mer informasjon
For mer informasjon om slitasjegikt og leve med det, besøk til ALEVE-webstedet på http://www.aleve.com. ALEVE er en over-the-counter (OTC) smerte reliever som gir lindring for en rekke smertetilstander, inkludert mindre smerter forbundet med leddgikt.

No comments:

Post a Comment