Saturday, November 17, 2012

Kolesterolnivået

Som en del av din vanlig checkup er det sannsynlig at legen vil bestille bloodwork som blant annet vil måle dine nivåer av total kolesterol og også høy tetthet lipoproteiner (HDL). Legen din bør tallene viser utenfor det normale området, og kan be om en fastende kolesterol-test. For dette, vil ikke du spise eller drikke annet enn vann i tolv timer før testen. Denne testen vil vise din lav tetthet Lipoprotein (LDL) og triglyceride nivåer, i tillegg til total kolesterol og HDL.


National Cholesterol Education Program har presentert mål kolesterol nivåer, som er som følger:


Total kolesterolnivået (mg/dl)
Ønskelig: under 200
Borderline: 200-239
Uønskede: 240 og over


LDL kolesterol (mg/dl)
Ønskelig: under 100
Over gjennomsnittet: 100-129
Borderline: 130-159
Uønskede: 160-189
Svært uønsket: 190 og over


HDL-kolesterol (mg/dl)
Ønskelig: over 60
Borderline: 40-60
Uønskede: under 40


Serum triglyserider (mg/dl)
Normal: under 150
Borderline: 150-199
Uønskede: 200-499
Svært uønsket: 500 eller nyere


Noen laboratorier vil beregne kolesterol ratio (totalt/HDL), men det er langt viktigere å få individuelt tall for total kolesterol, HDL og LDL. Legg merke til at lavere tall er ønskelig for alt unntatt HDL. Høy tetthet lipoproteiner er kjent som gode kolesterolet. Hvis HDL-nivået er lavere enn 40 mg/dl, kan du øke dem ved


Å slutte å røyke
Å miste vekt
Å få fysisk aktiv i minst 30-60 minutter per dag.


Kolesterolnivået, sammen med din andre risikofaktorer vil bestemme løpet av handlingen som din lege vil anbefale. Noen av disse risikofaktorer er:
Fedme
Familiens historie
Mangel på fysisk aktivitet
Alder
sex
Alkoholforbruk
Stress
Kroppsform
Diabetes
Røyking


Noen av disse faktorene du har ingen kontroll over, for eksempel alder, familie historie og sex. Men du må ta vare på bedriften med de andre. Slutte å røyke er en gitt. Legge dem trening til dine daglige tidsplanen kan hjelpe deg med flere faktorer, inkludert å redusere vekten, redusere stress og senke kolesterolnivået. Ved å spise mindre mettet fett og transfett, kan du vise din diett.


En annen alternativ behandlingsmetode er medisiner. Det er mange å velge mellom, reseptfrie og reseptbelagte, men det kan være bivirkninger, eller de kan reagere negativt med andre medisiner du tar. Husk å sjekke med legen din før du prøver noen av disse.


Pass på å sjekke med legen din før du starter en ny diett eller øvelse diett.


Copyright 2005, K. MacKenzie

No comments:

Post a Comment