Sunday, November 18, 2012

Narkolepsi og søvn lammelser - en Fishy Tale

Det kan ikke være mange mennesker som ikke har sett filmen "Moby Dick", enten i sin opprinnelige 1956-versjon med Gregory Peck, eller den nyere 1998 TV tilpasningen med Patrick Stewart. Jeg er sikker på for at mange mennesker vil ha lese selve boken, skrevet av Herman Melville helt tilbake i 1851. Hva du sannsynligvis ikke husker men er en spesiell passasje fra boken som fortelleren, Ismael, sier:


"For hva syntes aldre stablet på aldre, jeg lå der, frosset med de mest forferdelige frykt, torde ikke å dra bort min hånd; ennå noen gang å tenke at hvis jeg kunne, men rør i en enkelt tomme, den vemmelig spell ville bli brutt. Jeg visste ikke hvordan denne bevisstheten endelig gled fra meg; men våkne om morgenen, jeg shudderingly husket det hele, og for dager, uker og måneder etterpå jeg mistet meg selv i confounding forsøk på å forklare mysteriet."


Selv om søvn lammelse ikke ville være beskrevet av amerikanske nevrologen Weir Mitchell for ytterligere 25 år, gir dette oss en levende konto av en tilstand som har eksistert siden tidenes morgen.


Søvn lammelse er en av en rekke uønskede hendelser som oppstår under søvn (inkludert søvn walking, mareritt, natt terrors og restless legs syndrom), og omtrent halvparten av oss vil oppleve minst én episode av søvn lammelse i løpet av vår levetid. For mange lider av narkolepsi, imidlertid søvn lammelse kan være en vanlig foreteelse og, hvis ledsaget av hallusinasjoner (en annen hyppige symptom på narkolepsi), kan det være en spesielt skremmende eller engang skremmende opplevelse.


Søvn lammelse presenterer svært sjelden noen reell fare til lidende. Likevel, det er en opplevelse som de fleste av oss kan leve uten, og en som vi ville dyrt elsker å ha en kur. Dessverre, men det er ingen kur i dag, men det er lys i enden av tunnelen.


For noen tid nå har det vært kjent at menneskelige leukocytter antigen, eller HLA, (et protein som finnes på overflaten av hvite blodceller og danner en del av kroppens naturlige forsvar eller immunsystemet) har spilt en rolle i å forårsake narkolepsi. Hva har ikke blitt forstått, er bare hvilken rolle dette proteinet har spilt. I to separate studier utført i Texas og California i 2000 men sant rollen HLA dukket opp, og dette er nå blir bekreftet i en serie av videre studier, den siste av hvilke (juni 2005) kommer fra University of California, Los Angeles (UCLA).


Det vises at Narkolepsi er forårsaket av mangel på en spesiell kjemisk kalt hypocretin eller orexin som er normalt produsert av hjernen og spiller en nøkkelrolle i å opprettholde en normal sove mønster. I tilfelle av narkolepsi lider mangler denne kjemiske på grunn av tilstedeværelsen av en autoimmun sykdom. Med andre ord, kroppens immunsystem, i stedet for å angripe fremmede inntrengere, angrep friske celler (i dette tilfellet hypocretin eller orexin molekyler) og ødelegger det seg.


Så hva betyr alt dette for lider av narkolepsi?


Vel, bety det absolutt ikke at en kur vises i morgen, men det betyr at forskere nå vet hvordan å kurere betingelsen. På den ene siden de kan se på metoder for å forebygge kroppens immunsystem fra å angripe hypocretin eller orexin molekyler, og på den annen side, de kan utvikle en metode for å erstatte tapt molekyler.


Dette vil selvsagt kreve ytterligere forskning og kliniske studier, og vil ta noen år. I mellomtiden, trenger lider å henge fast med deres nåværende anerkjent medikamentelle behandlinger og fortsette å forfølge en politikk med god søvn hygiene og atferdsmessige ledelse. Men kunnskap at forskere har nå pinpointed årsaken til Narkolepsi og at en kur er endelig i rørledningen skal fungere som veldig god oppmuntring for noen lever med narkolepsi i dag.

No comments:

Post a Comment