Wednesday, November 14, 2012

Rastløse bein syndromet eller voksende smerter?

Rastløse bein syndromet er en vanlig søvn lidelse som påvirker ca 1 i 10 voksne. Preget av en ubehagelig, og noen ganger smertefulle, kløe eller prickling i beina og en ukontrollerbar ønske om å flytte bena, er restless legs syndrom en av de vanligste årsakene til søvnløshet.


Det er vanligvis sett på som et problem når du har nådd en alder av ca femti og har en tendens til å bli verre når du blir eldre. Det er også det dårlige forholdet av søvnproblemer og i motsetning til søvnløshet, søvnapné eller narkolepsi, hvorav alle er studert i medisinsk skolen og rimelig godt forstått av leger, rastløse bein syndromet er gitt relativt snaut oppmerksomhet. Én studie går selv så langt som å foreslå at i så mange som 3 av 4 tilfeller tilstanden går udiagnostisert, selv når pasienten presenterer med alle symptomene ved sykdommen.


Denne mangelen på fokus på problemet, og de generelle aksept for at det er et problem med midten alderen og eldre, kanskje skjuler det virkelige omfanget av problemet, og spesielt masker det faktum at rastløse bein syndromet kan godt spille en viktig rolle i livene til våre barn.


I mange år nå har barn vært klaget over symptomer om natten som vi har børstet av som bare voksesmerter. I tillegg våre barn synes ofte ikke å sitte stille i mer enn et par minutter og vi bare sette dette ned til normal barndom hyperaktivitet. Sannheten, er imidlertid at et betydelig antall av våre barn faktisk lider av rastløse bein syndromet.


Årsaken til rastløse bein syndromet er fortsatt noe av et mysterium, selv om et godt bilde av lidelsen er nå begynner å vises og to elementer av dette bildet skal fungere som en våkne opp ringe til den medisinske profesjonen.


Det første elementet i bildet er at av en genetisk grunnlag for rastløse bein syndromet. Det er nå akseptert at denne tilstanden kjører i familier med en studie viser at så mange av halvparten av alle tilfeller viser en familie historie. Dette er forsterket av kromosom-studier som identifiserer et bestemt gen som antas å spille en viktig rolle i mottakelighet for rastløse bein syndromet. Kanskje mest betydningsfulle av alt men er en rapport publisert ved Mayo klinikken på slutten av fjoråret som viste at i en studie av mer enn 500 barn nesten tre fjerdedeler av de med restless legs syndrom hadde en familie historie av uorden.


Det andre elementet i bildet er at av en jernmangel i lider. En rekke studier av respekterte institusjoner, som John Hopkins University, har vist at lave nivåer av jern er vanlig i tilfeller av rastløse bein syndromet. Det kommer ikke som noen overraskelse derfor som mer enn åtti prosent av barna i Mayo Clinic studere med rastløse bein syndromet viste også lav jern nivåer.


Så hva gjør alt dette bety? Vel, er det enkelt. Hvis barnet ditt har problemer med å sove og klaget over ubehag om natten, spesielt i bena, er kanskje det litt mer til det at bare økende smerter. På samme måte, hvis barnet ditt er stadig løper rundt eller hoppe opp og ned så kanskje ubehag i bena snarere enn hyperaktivitet er årsaken.


Voksesmerter er vanlig hos barn, som er perioder med overdreven aktivitet, og den odde natten her og der er absolutt ingenting å bekymre. Men hvis barnet ditt voksesmerter vises natt etter natt så er det en god mulighet for at disse ikke er voksende smerter i det hele tatt, men er symptomer på rastløse bein syndromet.


Copyright 2005 Donald Saunders

No comments:

Post a Comment