Monday, December 3, 2012

Røntgenbilder hva du ikke se & føler kan skade deg

Det er liten tvil om at x-ray teknologi (røntgen, CT skanner, fluoroscopy) i medisin har gjort mye godt og er et uvurderlig diagnostiske verktøy. Selv om jeg seriøst spørsmål dens nytte som en terapeutisk redskap (f.eks kreft strålebehandling), som ikke vil være fokus for denne artikkelen.


X-stråler er høy-energi kjernefysiske utslipp som har evnen til å passere rett gjennom vev, og la et bilde på en film, kalt en røntgenbilde (filmen i seg selv ikke er en "x-ray"). Mindre utslipp får gjennom tettere vev som bein, og mer går gjennom bløtvev å mørkne filmen. Dette resulterer i kontrast, bildet av våre innmaten, sett på filmer-lyse områder er tett vev, mørkere områdene er mindre tett.


Liten leksjonen i radiologi til side, det er hva x-ray gjør når den passerer gjennom kroppen som bør være av interesse for alle. Høy-energi x-ray partikler kan skape kaos på sin reise gjennom vev. Når de treffer elektroner gi de dem høye nivåer av unaturlig energi. Som en okse i Kina butikken, kan disse elektroner føre til mutasjoner inkludert slettinger og translocations av DNA stoff. Vraket er ofte utover evnen til DNA-reparasjon mekanismer. Den resulterende ustabiliteten av kromosomet er en forløper til kreft. Kreft er i bruk, manglende evne til en celle som skal lenger vet sin plass og oppføre seg innen sine normale begrensninger. Kontroll mekanisme for cellen oppførsel er genetisk materiale som x-stråler og deres dårlig oppførsel elektron avkom spille ødeleggelse.


Dette høres ut som frie radikaler aktivitet, men er forskjellig ved at det er langt mer energiske og potensielt skadelig. Kroppen har mekanismer på plass for å renovere og slukke frie radikaler, men x-ray energi er flere ordrer i størrelsesorden utover de nøytralisere evner.


X-ray mutational skade kan drepe en celle eller endre den. Hvis cellen endres, forblir denne endringen med det siden det genetiske materialet vil replikere feilen. Hvis det oppstår mer skade arvestoffet, resultatene er additiv.


Husk at. Stråling skader er kumulative. Det aldri går bort, er det bare lagt til til cellen dør eller genetisk avvik resultatene i kreft og resulterende organisme død.


Det er ikke er trygt nivå av stråling. Det er en risiko versus nytte spillet som handler medisin.


Det er de i det medisinske fellesskapet som hevder (med betydelig støttedata) at 300 millioner eller så røntgenstråler tatt hvert år legge opp til en svært viktig faktor i kreft dødelighet og selv åreforkalkning. Sistnevnte er et resultat av mutational skade i endotelet (koronar blodkar vegg) til å opprette en mini svulst nidus fra som en aterosklerotisk plakk framgår.


Siden x-stråler alltid forårsake skade, og skaden er knyttet til antall og styrke av eksponeringer, den åpenbare løsningen er å ha færre x-stråler og lavere dose røntgenbilder. Men får virkelig behagelig med det heller ikke. Nyere forskning har vist at reparasjon av lav dose stråling skade på genetisk materiale kan bli ignorert eller forsinket av mobilnettet reparasjon mekanismer. Høye doser som drepe celler, hindrer dem i å uhemmet reproduksjon (kreft), kan være bedre enn de lave doser. Men høye doser opprette lav dose scatter og mer utbredt mulig skade.
Hvordan det for en forvirrende rotet?


Poenget er at selv eksperter ikke er sikker på graden av skade. Men de alle er sikker på skaden. Vi bør ta hintet.


Dessverre kontrollerer teknikere og radiologer alltid kritisk ikke x-ray dosering. De er opptatt med diagnostiske bilder som er enkle å lese, ikke så mye hva x-stråler gjør som de ikke er så forsiktig perambulating gjennom vev. Siden bivirkninger er ikke umiddelbar, og ville være umulig å binde til teknikker som brukes, kan forsiktig bli ganske mye kastet til vind. Folk fungerer ikke alltid i din beste interesse hvis det er ingen konsekvenser for dem for sine handlinger. Jeg sier ikke dette alltid skjer og at medisinsk personell er ikke bekymret for din egen sikkerhet, bare gjør deg oppmerksom på faktum døren er helt åpent for sjuskete arbeid.


Det anslås at dosen reduksjon, beam kollimasjon (kontroll), rare-earth skjermer og filtrering, karbonfiber materialer, mer omfattende bly skjerming, redusere i kontrast oppløsning og bruk av en pulserende systemet i digital røntgen og en rekke begrensende egenskapen teknikker i fluoroscopy kan redusere eksponering av flere flippen.


Det er hva de kan gjøre. Hva du kan gjøre er å ikke sende til x-stråler med mindre absolutt nødvendig. Ikke Kjør til akutten hver gang du spire din tå eller føler en verke. Ikke gjør alt leger si uten spørsmål. Finne tannleger som tar bare x-stråler når det kan påvises til deg det er absolutt nødvendig. Tilby å registrere ansvar fritak hvis de ønsker. Fortell dem du allerede har hatt for mange x-stråler, og du vet farene er kumulative.


Poenget er at de aller fleste av x-stråler er unødvendig og leger vet det. Noen erfarne utøveren kan vanligvis fortelle deg hva som er galt (vanligvis ingenting som ikke vil kurere seg selv med en liten tid) før de selv ser deg, og med litt historie tar og palpere (ømtålig-feely) de kan komme enda nærmere. Men de er nølende (forståelig nok) å gi deg sin erfarne visdom fordi de er bekymret for deres ansvar (med rette slik), ikke din chromosomal skade som ikke vil dukke opp i år og ville da være umulig å forholde seg til deres røntgenstråler.


Så må du ta kontroll over din egen kropp. Du kan ta avgjørelsen om x-stråler, og annen medisinsk intervensjon for saks skyld, ved å bli informert.


Veie risiko versus nytte. Og husk, noen medisinsk intervensjon er en risiko.



Referanser:
Gofman, JW, stråling fra medisinske prosedyrer i patogenesen av kreft og iskemisk hjertesykdom: Dose-respons studier med leger pr. 100.000 innbyggere, komiteen for kjernefysisk ansvar, San Francisco, CA, 1999.


Gofman JW, "Hva er de viktigste kritikken av 1999 studie av Gofman, etter tre år med Peer-Review?" Komiteen for kjernefysisk ansvar, San Francisco, CA, 2002.


Gofman JW, "FDA foreslår nye X-Ray regelverket: enorme helsemessige fordeler mulig--med mindre Naysayers råde. X-Ray-indusert sykdommer, Hormesis og medisinsk etikk." Vitnesbyrd sendt til FDA, 31. mars 2003.

No comments:

Post a Comment